söndag 8 maj 2016

Marängtårta med lemoncurd

Min pojkvän fyllde år denna vecka och till hans fest ville jag såklart baka en tårta. I år fick det bli en somrig tårta med maräng, grädde, lemoncurd och jordgubbar. Tårtan är väldigt fluffig och lemoncurden bryter perfekt av de annars söta smakerna!

Marängbotten:

9 äggvitor
4 dl socker
1 ½ d florsocker

(hushållsfärg)

Värm ugnen till 100 grader varmluft. Vispa upp äggvitorna tills det börjar skumma, tillsätt sedan sockret lite i taget under konstant vispning. Vispa tills det har blivit ett fast skum. Sikta sedan i florsockret och vänd ner det. Rita tre lika stora cirklar på två plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut marängsmeten inom cirklarna och jämna till. Klicka ut små maränger av den resterande marängsmeten (färga eventuellt marängsmeten med hushållsfärg). Grädda sedan båda plåtarna på samma gång i ugnen i ca 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen 2-3 timmar (med luckan stängd). Ta sedan ut de svalnade marängerna och sätt ihop tårtan.

Lemoncurd:

3 citroner
1 ½ dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

5 dl grädde


Blanda rivet skal från citronerna med saft från två av dem och koka upp med strösocker och smör. Blanda ut majsstärkelse med saften från den resterande citronen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills blandningen tjocknar. Häll citronkrämen genom en sil i en ren skål och låt svalna. Vispa upp grädden. Bred sedan grädde på ett marängbotten, tillsätt lite lemoncurd och jordgubbar och lägg på nästa botten. Fortsätt så och dekorera sedan med färska jordgubbar och krossade små maränger. Servera genast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar