onsdag 13 maj 2015

Dubbelchoklad moussetårta

Jag hade satt ribban högt för min pojkväns födelsedagstårta i år, eftersom jag tidigare har gjort en armétårta och en hamburgartårta. Men i år hade jag inte tiden eller orken att göra en så storslagen tårta, så jag satsade på att göra en tårta som innehöll hans favoritingrediens (efter bacon): choklad! 

Jag har flera gånger sett en tvåfärgad moussetårta, men inte gjort en sådan förut. Kakbottnet är ett väldigt kladdigt chokladbotten med lite fudgeliknande smak. Vitchokladmoussen stelnade inte helt och hållet (förrän nästa dag vilket kan ses på sista bilden), men det påverkade inte smaken. Fullt betyg för denna väldigt mäktiga moussetårta! (Receptet är baserat på Krii's kitchens recept)




Chokladbotten:

4 ägg
2 1/4 dl socker
200 g mörk choklad
200 g smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 220 grader. Börja med att vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Finhacka chokladen och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Skär smöret i små bitar och rör ner i den smälta chokladen. Rör sedan ner chokladblandningen i äggsockret, blanda tills det är jämnt. Vänd till sist ner mjölet och bakpulvret. Smörj en form (24 cm i diameter) och klä bottnet med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Den skall vara väldigt lös och kladdig, låt sedan kakbottnet stelna i kylskåp eller frys för att lättare kunna hantera det.

Mörk chokladmousse:

230 g mörk choklad
5 1/4 dl vispgrädde
½ dl socker
½ dl vatten
3 äggulor

Finhacka chokladen, koka upp 1½ dl av vispgrädden och häll sedan över chokladen. Koka upp socker och vatten, häll sedan i äggulorna under konstant omrörning. Håll en minut på värmen medan du vispar, tag sedan från värmen och häll över blandningen i en skål. Vispa blandningen fluffig med elvisp tills den svalnar. Vispa upp den resterande grädden (3 3/4 dl), blanda med äggblandningen och blanda till sist ner chokladen. Blanda försiktigt tills allt är jämnt. 

Skär det avsvalnade kakbottnet så att det blir lite mindre. Klä formen det bakades i med bakplåtspapper på sidorna och bottnet. Placera det förminskade kakbottnet i mitten av formen. Häll sedan på chokladmoussen, slå formen mot bordet några gånger så att moussen lägger sig jämnt. Ställ in kakan i frysen för i alla fall två timmar för att stelna.

Vitchokladmousse:

150 g vitchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Finhacka den vita chokladen och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt chokladen svalna lite och vispa vispgrädden under tiden. När chokladen svalnat lite, rör då ner äggulorna i den smälta chokladen. Banda tills det är en jämn blandning och rör sedan ner det i den uppvispade grädden. Banda till en jämn mousse, tag sedan formen ur frysen och häll vitchokladmoussen ovanpå kakan. Ställ tillbaka formen i frysen och låt kakan stelna några timmar, ta fram den en stund före den skall ätas. Dekorera eventuellt med lite finriven mörk choklad. (Kakan borde stelna i frysen på några timmar, min vitchokladmousse stelnade inte helt och hållet fastän kakan var fem timmar i frysen. Tills nästa dag hade den stelnat helt och hållet som en glasskaka. Kan bero på olika sorters frysar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar