måndag 30 november 2015

8-tårta

Nu har bloggen fått vila i ett halvt år, eftersom min inspiration för att baka har varit som bortblåst. Men nu blev jag igen förfrågad om att göra en tårta till ett barnkalas, vilket jag tänkte är en bra idé för att försöka få tillbaka inspirationen för att baka igen!

Jag föreslog en tårta utan sugarpaste den här gången och efter lite funderande kom jag fram till att en tårta formad som en åtta skulle passa perfekt till 8-åringen. Som fyllning föll valet på hallonpuré och vitchokladmousse, som dekoration valde jag både strössel och franska pastiller.

 


Tårtbotten:

6 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och båda sockren tills det är riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Rör sedan ner smör-mjölken i äggblandingen. Vänd till sist ner mjölet, bakpulvret och en nypa salt. Blanda försiktigt tills smeten är helt jämn. Täck en rektangulär form  med bakplåtsapper och smöra lätt, häll ner smeten i den och grädda sedan kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Vitchokladgrädde:

350 g vitchoklad
6 dl grädde

Finhacka 350 g choklad och lägg i en kastrull med grädden. Låt chokladen smälta på svag värme (grädden får inte koka). När all choklad smält och blandningen är jämn, täck in och låt stå i kylskåp över natten (eller i alla fall några timmar). Ta ut blandningen nästa dag och vispa upp med elvisp tills det är alldeles fluffigt.

Hallongele:

150 g hallon
1 msk vatten
några droppar citron (+ skal från en citron)
2 dl gelesocker

Koka upp hallonen, vattnet, några droppar citron och citronskal tills allt har mosats sönder. Häll sedan i gelesockret och koka några minuter till. Häll blandningen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Häll det i en skål och ställ det i kylen för några timmar tills det har svalnat helt.

Skär ut tårtbottnet som formen av en åtta, dela sedan bottnet i tre delar. Lägg det första bottnet på kakfatet, bred på ett tunt lager hallonpuré och en tredjedel av vitchokladmoussen. Upprepa likadant en gång till och lägg sedan på det sista bottnet. Bred den resterande vitchokladmoussen runt sidorna och ovanpå tårtorna till ett tunt och slätt lager. Låt stå i kylen några timmar. Dekorera sedan tårtan med valfritt strössel/godis.

1 kommentar: