Jag föreslog en tårta utan sugarpaste den här gången och efter lite funderande kom jag fram till att en tårta formad som en åtta skulle passa perfekt till 8-åringen. Som fyllning föll valet på hallonpuré och vitchokladmousse, som dekoration valde jag både strössel och franska pastiller.
Tårtbotten:
6 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och
båda sockren tills det är riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner
mjölken i smöret. Rör sedan ner smör-mjölken i äggblandingen. Vänd till sist
ner mjölet, bakpulvret och en nypa salt. Blanda försiktigt tills smeten är helt
jämn. Täck en rektangulär form med bakplåtsapper och smöra lätt, häll
ner smeten i den och grädda sedan kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta
ut ur ugnen och låt svalna.
Vitchokladgrädde:
350 g vitchoklad
6 dl grädde
Finhacka 350 g choklad och lägg i en
kastrull med grädden. Låt chokladen smälta på svag värme (grädden får inte
koka). När all choklad smält och blandningen är jämn, täck in och låt stå i
kylskåp över natten (eller i alla fall några timmar). Ta ut blandningen nästa
dag och vispa upp med elvisp tills det är alldeles fluffigt.
Hallongele:
150 g hallon
1 msk vatten
några droppar citron (+ skal från en citron)
2 dl gelesocker
Koka upp hallonen, vattnet, några
droppar citron och citronskal tills allt har mosats sönder. Häll sedan i gelesockret och koka
några minuter till. Häll blandningen genom en sil för att få bort
hallonkärnorna. Häll det i en skål och ställ det i kylen för några timmar tills
det har svalnat helt.
Skär ut tårtbottnet som formen av en åtta, dela sedan bottnet i tre delar. Lägg det första bottnet på kakfatet, bred på ett tunt lager hallonpuré och en tredjedel av vitchokladmoussen. Upprepa likadant en gång till och lägg sedan på det sista bottnet. Bred den resterande vitchokladmoussen runt sidorna och ovanpå tårtorna till ett tunt och slätt lager. Låt stå i kylen några timmar. Dekorera sedan tårtan med valfritt strössel/godis.
Bra jobbat
SvaraRadera