lördag 3 maj 2014

Hamburgar tårta

Min pojkvän fyller år idag och jag ville baka en speciell tårta till honom. Jag skulle hålla tårtans tema och smaker hemligt från honom, vilket var lite utmanande eftersom vi bor tillsammans - men det blev en rolig överraskning till honom! Jag funderade länge hurudan tårta jag ville göra, som skulle passa perfekt för honom (förra året blev det en armétårta). 

Till slut kom jag på att en så kallad hamburgar tårta skulle vara perfekt, eftersom han skulle ha en grillfest på sin födelsedag. Jag valde att smakerna skulle vara chokladbotten med kaffe-chokladmousse - eftersom han är lika förtjust i choklad som jag! Tårtan kräver god planering och tar en tid att göra, men det är värt allt arbete! Detaljerna är gjorda i sugarpaste färgad i olika färger. (Recepten är baserade på Baka baka liten kakas recept och inspiration för tårtan kommer från Wicked goodies.)



2 x kakbotten:

5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
4 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt (med elvisp). Smält smöret och häll sedan ner mjölken i smöret. Häll ner det i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och blanda ner i smeten, utan att slå ut luften ur äggen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60 minuter.


Kaffe-chokladmousse:



200 g mörk choklad

2 äggula

1 dl socker

1 dl mjölk

4 dl grädde


starkt kaffe

Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan värmetålig skål. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll sedan den blandningen tillbaka i kastrullen, hetta upp medan du vispar kontinuerligt. Dra bort den från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka, bara sjuda. Häll den heta blandningen över den finhackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden och rör sedan ner den i den avsvalnade chokladblandningen. Låt fyllningen sätta sig i kylskåpet ca en timme före du använder den. Smaksätt sedan med starkt kaffe (jag blandade 3 tsk pulverkaffe med ca ½ dl vatten och använde det).

Skär den ena chokladkakan i hälften,  skär sedan de båda delarna i hälften (så att du har fyra botten). Lägg det översta lagret i en skål klädd med plastfolie, fukta det med kaffe, fyll med 1/3 av chokladmoussen och lägg på det näst översta bottnet. Täck med plastfolie och lägg på en liten vikt, ställ i kylskåp över natten. Ta sedan de två resterande bottnen, lägg det ena på ett fat, fukta med kaffe, lägg knappt 1/3 av chokladmoussen ovanpå och lägg det andra bottnet ovanpå. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp över natten. Skär sedan den andra chokladkakan i hälften och den övre delen i två. Lägg den översta delen i en skål täckt med plastfolie, fukta med kaffe, lägg på 1/3 av chokladmoussen och täck med det andra bottnet. Täck med plastfolie, lägg på en liten vikt och ställ i kylskåp över natten. (Spara den halva chokladkakan som blir över.)

Nästa dag:
Gör en kaffesmörkräm genom att vispa ihop 125 g rumsvarmt smör, 4 dl florsocker, 2 msk vatten och 2 msk starkt kaffe. Lyft ur de kakbottnen som har varit i skålar, täck dem överallt med smörkräm och ställ i kylskåp. Forma vid behov dem så att de ser ut som hamburgersemlor, strö lite kokosflingor på det som skall komma överst. Tag sedan ut det bottnet som stått på ett fat, forma det så att det ser ut som en hamburgerbiff och tryck på lite nougatcrush och kaksmulor för att få texturen av en biff. Gör sedan dekorationer av sugarpaste färgat i olika färger, så som tomat, sallad och rödlök. Färga överbliven smörkräm med röd hushållsfärg för att få ketchup.

Sätt ihop kakan genom att placera den ena hamburgersemlan på ett kakfat, lägg sedan på hamburgerbiffen. Skär ut en rundel ur överlopps kakbottnet och placera i mitten av hamburgerbiffen. Lägg sedan sugarpaste dekorationerna runtom rundeln. Lägg till sist på den andra hamburgersemlan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar