söndag 25 januari 2015

Fotbollstårta

Min pojkväns systerson ville ha en fotbollstårta till sin födelsedag. Han älskar salmiak, så han ville gärna ha med den smaken i tårtan. Hans mamma tyckte lakrits är mer barnvänligt, så jag valde att blanda lakritsgodis med lite salmiakgodis för bästa smak. Jag har länge velat testa på smakkombinationen lakritsmousse och citronmousse, så jag föreslog det som fyllning till tårtan!

För att få till en så rund boll som möjligt, så gjorde jag två skilda tårtor i varsin rund skål, som jag sedan lade på varandra. För att få perfekta svarta femhörningar som mönster, bad jag min pojkvän använda sin 3D-printer och printa en sådan utstickare till mig - praktiskt att kunna specialbeställa former! (Recepten är baserade på Bengtssons baksidas & Baka baka liten kakas recept)Tårtbotten:

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och båda sockren tills det är riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Rör sedan ner smör-mjölken i äggblandingen. Vänd till sist ner mjölet, bakpulvret och en nypa salt, blanda försiktigt tills smeten är helt jämn. Täck en form (22 cm i diameter) med bakplåtsapper och smöra lätt, häll ner smeten i den och grädda sedan kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna, dela sedan kakan i 3 delar. (Gör två likadana tårtbotten för en fotbollstårta)

Lakritsmousse:

2 dl grädde (välj "kuohukerma", som tål kokning)
100 g lakrits (lakritsbåtar, eller dylikt)
1 msk majsstärkelse
½ dl socker

3 dl grädde

Blanda alla ingredienser (förutom 3 dl av grädden) i en kastrull och värm tills lakritsen smultit och blandningen tjocknat lite (det tar ganska länge tills godisarna smultit). Häll krämen i en skål och låt stelna och svalna i kylskåp. Vispa resterande 3 dl av grädden och blanda ner i den avsvalnade lakritskrämen.


Citronmousse:


1 ½ citroner
3/4 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula


3 dl grädde

Riv skalet på citronerna och blanda med saften från en av citronerna. Koka upp det tillsammans med sockret och smöret. Pressa saften ur den halva citronen och blanda med majsstärkelsen, rör sedan ner det i den varma vätskan. Vispa ihop äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar. 
Sila krämen för att få bort citronskalet. Häll sedan över den i en ren skål och låt svalna i kylskåp. Vispa upp grädden, blanda sedan med citronkrämen.


Klä två runda skålar med plastfilm och placera ett av kakbottnen i båda skålarna (skär kakbottnen till rätt storlek för skålen). Fördela lakritsmoussen över bottnen, lägg på ett till botten och fördela sedan citronmoussen jämnt. Lägg till sist på de sista bottnen och dra plastfilmen över. Lägg på en liten tyngd och låt sätta sig i kylskåp några timmar, eller gärna övernatt. Tag sedan ut skålarna och vänd upp "halvkloten" på ett underlag. Täck dem jämnt med citronsmörkräm (100 g rumsvarmt smör ihopvispat med 3 dl florsocker och lite citronsaft). Kavla ut den vita sugarpasten och täck "halvkloten", vänd det ena "halvklotet" upp och ner på serveringsfatet. Bred ut lite av smörkrämen på övre sidan och lägg på det andra halvklotet. Skär sedan ut femhörningar ur den svarta sugarpasten och fäst på bollen. Dekorera eventuellt med lite smörkräm (färgad med grön gelfärg) så att det ser ut som gräs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar