söndag 1 februari 2015

Strösseltårta

Jag såg en bild på en kaka täckt i strössel och fick direkt en idé till min egen födelsedagstårta. Färggrannt strössel på utsidan och regnbågskaka på insidan som överraskning när man skär upp tårtan! När man gör regnbågskaka ser det bäst ut om fyllningarna är vita, så urskiljer man de olika färgerna bättre. Därför valde jag att göra citronmousse och kokosmousse som fyllning, en perfekt smakkombination! (Recept baserade på Bengtssons baksidas och Baka baka liten kakas recept)



Tårtbotten:

6 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och båda sockren tills det är riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Rör sedan ner smör-mjölken i äggblandingen. Vänd till sist ner mjölet, bakpulvret och en nypa salt, blanda försiktigt tills smeten är helt jämn. Dela upp smeten i fem skilda skålar, färga dem i olika färger med hushållsfärg. Täck en form (24 cm i diameter) med bakplåtspapper och smöra lätt, häll ner en av de färgade smeterna i den och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Upprepa tills alla fem färger är gräddade.

Citronmousse:


1 ½ citroner
3/4 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula


2 ½ dl grädde

Riv skalet på citronerna och blanda med saften från en av citronerna. Koka upp det tillsammans med sockret och smöret. Pressa saften ur den halva citronen och blanda med majsstärkelsen, rör sedan ner det i den varma vätskan. Vispa ihop äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar. 
Sila krämen för att få bort citronskalet. Häll sedan över den i en ren skål och låt svalna i kylskåp. Vispa upp grädden, blanda sedan med citronkrämen.



Kokosmousse:

2oo g creme fraiche 
2 dl kokosflingor 
1 dl socker

2 dl vispgrädde

Blanda creme fraiche, kokosflingor och socker. Låt kokosblandningen stå en stund i kylskåp och bli tjockare. Vispa grädden och blanda sedan med kokosblandningen. Låt fyllningen sätta sig i kylskåpet ca en timme före du använder den.


Klä samma form som tårtbottnen bakades i med plastfilm. Lägg i ett av bottnen, hälften av kokosfyllningen, nästa botten, hälften av citronfyllningen och upprepa tills det sista bottnet är lagt. Täck med plastfilm och ställ tårtan i kylskåp några timmar, eller helst över natt. Bred smörkräm över hela kakan (125 g rumsvarmt smör ihopvispat med 4 dl florsocker och saften från en citron). Tryck det färggranna strösslet ovanpå tårtan och över sidorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar