Jag tycker själv det är roligt att göra hemlagat julgodis, dessutom har de mycket mera smak än de man kan köpa färdiga - win, win! Den här gången hade jag tänkt temperera chokladen till pralin"skalen", för att få en fin yta och bättre hållbarhet i rumstemperatur. Men när jag började smälta chokladen så visade det sig att min sockertermometer inte kan mäta lägre än 40 grader. Så jag tempererade på ett fusk sätt, smälte 2/3 av chokladen, tog från värmen och rörde sedan ner resterande 1/3.
Vitchoklad-lime praliner:
150 g vitchoklad
150 g vitchoklad
3/4 dl grädde
½ lime (skal och saft)
Finhacka 150 g vitchoklad och smält den i en skål över vattenbad, täck sedan pralinformarna med den (spara ca 1/3 till "locket"). Ställ formarna kallt och låt dem stelna. Gör fyllningen: finhacka resten av vitchokladen, koka upp grädden och rör ner chokladen och limen. Blanda tills det är helt slätt, häll sedan fyllningen jämnt i formarna. Ställ kallt i ca 2 timmar, tag ut dem och täck med den resterande smultna vitchokladen. Stäl i kylen tills det har stelnat, tag ut dem och lossa från formarna (dekorera eventuellt, jag lade på lite rivet limeskal).
Apelsintryfflar:
recept
Nötkola praliner:
1 ½ dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
40 g pekannötter
200 g mjölkchoklad
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och täck insidan av små karamellformar med den. Ställ formarna i kylen tills chokladen har stelnat helt. Koka upp grädden, sirapen och sockret i en kastrull i ca 15 minuter, tills det bildats en mjuk kolasmet. Finhacka nötterna, men spara några för garnering. Tillsätt vaniljsockret och de finhackade nötterna i kolan. Fördela den med en sked i de chokladtäckta formarna. Ställ formarna i kylskåpet tills fyllningen har stelnat. Täck dem sedan med den resterande smultna chokladen, dekorera med en nötbit och förvara dem i kylskåp.
Bountybollar:
75 g smör
200 g kokosflingor
3 dl florsocker
3/4 dl grädde
250 g mjölkchoklad
Smält smöret, blanda ner kokosen, florsockret och grädden. Låt stå och dra sig en stund, rulla sedan bollar av blandningen. Ställ bollarna i frysen för ca en timme. Smält mjölkchokladen över vattenbad, doppa sedan bollarna i chokladen och dekorera med lite kokosflingor.
NAM!
SvaraRaderapapi