lördag 7 mars 2015

Hallonchokladtårta

Min pojkväns brorsdotter fyllde 7 år och de önskade sig en kaka till hennes födelsedagsfest. De ville ha med smakerna choklad och hallon, så ja föreslog en tårta med chokladbotten och hallongele och chokladgrädde (eller så kallat chokladfluff) som fyllning. Chokladgrädden var väldigt enkel att göra och smaken passade perfekt med den lite syrliga hallongelen!



Kakbotten:

5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
4 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret och häll sedan ner mjölken i smöret. Häll ner det i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och blanda ner i smeten, utan att slå ut luften ur äggen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60 minuter. 


Chokladgrädde:


350 g valfri choklad

6 dl grädde

25-50 g mörk choklad

Finhacka 350 g choklad (jag blandade mörk- och mjölkchoklad) och lägg i en kastrull med grädden. Låt chokladen smälta på svag värme (grädden får inte koka). När all choklad smält och blandningen är jämn, täck in och låt stå i kylskåp över natten (eller i alla fall några timmar). Ta ut blandningen nästa dag och vispa upp med elvisp tills det är alldeles fluffigt. Ta ungefär hälften av chokladgrädden och sätt i en spritspåse med stor tyll. Finhacka den extra chokladen och blanda i chokladgrädden som inte är i spritspåsen.


Hallongele:


140 g hallon
1 msk vatten

några droppar citron
½ msk socker
2 dl gelesocker

Koka upp hallonen, vattnet och några droppar citron tills allt har mosats sönder. Häll sedan i gelesockret och sockret och koka några minuter till. Häll blandningen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Häll det i en skål och ställ det i kylen för några timmar tills det har svalnat helt



Skär tårtbottnet i tre delar, lägg ett av bottnen på ett tårtfat. Bred på lite hallongele och bred på hälften av chokladgrädden och spritsa lite runt kanterna. Lägg på nästa tårtbotten, bred på hallongele och knappt hälften av chokladgrädden. Lägg på det sista tårtbottnet, bred ett lager hallongele i mitten och spritsa den sista chokladgrädden runt kanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar