söndag 31 januari 2016

Dubbelchoklad-salmiak cupcakes

Till min födelsedag i år blev det ingen tårta, utan cupcakes i mina favoritsmaker: choklad och salmiak i form av Turkisk peppar. Jag valde att göra chokladfluff till topping och den här gången gjorde jag med vitchoklad. Som dekoration fungerar krossad Turkisk peppar perfekt!



Cupcakes:

200 g rumsvarmt smör
200 g socker
4 ägg
140 g mjöl
60 g kakao
2 tsk bakpulver
½ påse Turkisk peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smöret och sockret tills det är riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och vispa emellan. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner dem. Finhacka Turkisk pepparn i t.ex. en mortel och tillsätt nästan allt i smeten. Fördela smeten i cupcakesformar (ca 20 st.) och strö till sist på det resterande godiskrosset. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt dem svalna i rumstemperatur.

Chokladfluff:

4 dl vispgrädde
240 g choklad (vit-, mjölk- eller mörkchoklad)

½ påse Turkisk peppar

Finhacka chokladen och värm upp i en kastrull med grädden. Tag av värmen när chokladen har smultit. Rör jämnt och ställ sedan blandningen i kylskåp för att svalna. Låt svalna i alla fall 5 timmar (men helst över natten). Vispa sedan upp blandningen med elvisp tills det är riktigt fluffigt. Spritsa chokladfluffet på cupcakesen och dekorera med krossad Turkisk peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar