Chokladtbotten:
3 ägg
2,5 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader, smörja en form (20 cm i diameter) och klä med bakplåtspapper. Vispa äggen och sockret tills det är vitt och pösigt. Smält smöret, blanda ner mjölken i smöret och tillsätt det i smeten. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och rör tills smeten är jämn. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan upp det i tre lager.
Chokladganache:
350 g mörk choklad
4 dl vispgrädde
25 g smör
kallt kaffe
1 dl kolasås
1 dl kolasås
Finhacka chokladen och värm upp vispgrädden. När grädden kokar, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Rör om tills blandningen är jämn och tillsätt sedan smöret. Låt ganachen först svalna i rumstemperatur en timme och sedan ytterligare en timme i kylskåp (rör om några gånger under tiden).
Lägg ett lager av kakbottnet på ett fat, fukta bottnet med kallt kaffe. Bred på 1/3 av chokladganachen och lite kolasås. Lägg på nästa botten och upprepa på samma sätt. Lägg till sist på det sista bottnet, bred på den resterande ganachen och lite kolasås. Dekorera enligt egen smak, med t.ex. strössel eller choklad. Jag valde att dekorera med krokant (bränt socker).
Väldigt smarrig och god!
SvaraRaderapapi