Chokladmaräng:
3 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 ½ msk kakaopulver
Sätt ugnen på 125 grader varmluft, för att kunna grädda två plåtar samtidigt (eller 140 grader vanlig värme och bara på en plåt). Vispa upp äggvitorna med elvisp tills det börjar skumma och tjockna. Tillsätt sedan sockret lite åt gången och fortsätt vispa tills marängsmeten är nästan så fast att skålen går att vända upp och ner. Blanda sedan ner kakaon och rör till en jämn smet. Bred ut smeten till små rundlar på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda marängen i ugnen i ca 60 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna.
Apelsinchokladmousse:
2 dl
grädde
100 g mörk choklad
1 äggula
½ dl socker
½ dl mjölk
1 apelsin
Vispa grädden och ställ
den sedan i kylskåp för att hållas kall. Finhacka chokladen och lägg i en
skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan skål. Koka upp
mjölken i en liten kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll
sedan den blandningen tillbaka i kastrullen, hetta upp medan du vispar
kontinuerligt. Dra bort den från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt
- den skall inte koka utan bara sjuda. Häll den heta blandningen över den
finhackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt chokladblandningen
svalna till rumstemperatur och rör sedan ner i den vispade grädden. Smaksätt med skal och saft från en halv apelsin. Låt fyllningen sätta sig i kylskåpet i alla fall en timme före du använder den.
Placera ett marängbotten på en desserttallrik, spritsa på chokladmousse och lägg på ett till marängbotten. Dekorera på valfritt sätt med mörk choklad och eventuellt apelsinskal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar