lördag 19 april 2014

Chokladmaräng bakelser

Vi firar påsken hos min pojkväns mamma i år och skulle äta påskmiddag tillsammans. Efter en god påskmiddag behövs det ju såklart också någon påskig dessert och jag tänkte genast på något med choklad och apelsin i. Efter att ha sökt efter inspiration på internet och i kokböcker beslöt jag mig för små enskilda marängbakelser. De består av chokladmaräng, apelsinchokladmousse och chokladdekorationer. Väldigt luftiga och goda - en perfekt avslutning på påskmiddagen! (Recepten är baserade på Allt om mats och Baka baka liten kakas recept) Deltar i månadens sötsak på Söta saker med det här receptet.


Chokladmaräng:

3 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 ½ msk kakaopulver

Sätt ugnen på 125 grader varmluft, för att kunna grädda två plåtar samtidigt (eller 140 grader vanlig värme och bara på en plåt). Vispa upp äggvitorna med elvisp tills det börjar skumma och tjockna. Tillsätt sedan sockret lite åt gången och fortsätt vispa tills marängsmeten är nästan så fast att skålen går att vända upp och ner. Blanda sedan ner kakaon och rör till en jämn smet. Bred ut smeten till små rundlar på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda marängen i ugnen i ca 60 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna. 


Apelsinchokladmousse:



2 dl grädde

100 g mörk choklad

1 äggula

½ dl socker

½ dl mjölk

1 apelsin



Vispa grädden och ställ den sedan i kylskåp för att hållas kall. Finhacka chokladen och lägg i en skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan skål. Koka upp mjölken i en liten kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll sedan den blandningen tillbaka i kastrullen, hetta upp medan du vispar kontinuerligt. Dra bort den från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka utan bara sjuda. Häll den heta blandningen över den finhackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur och rör sedan ner i den vispade grädden. Smaksätt med skal och saft från en halv apelsin. Låt fyllningen sätta sig i kylskåpet i alla fall en timme före du använder den.
Placera ett marängbotten på en desserttallrik, spritsa på chokladmousse och lägg på ett till marängbotten. Dekorera på valfritt sätt med mörk choklad och eventuellt apelsinskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar