söndag 19 oktober 2014

Brownie & hallonmousse dessert

Min systers kompis har förlovat sig och bad mig göra desserten till deras förlovningsfest. Jag fick ganska fria händer angående planeringen, så jag föreslog en "plated dessert". Jag planerade tillsammans med min syster och vi kom fram till att en brownie med hallonmousse och hallonsås skulle bli en passlig "kärleks"dessert. Det kom 55 gäster på festen och jag föreberedde allt hemma, för att sedan lägga upp allt på plats och ställe. 

Hallonmoussen blev lite för lös för ändamålet, men annars var jag väldigt nöjd med de enskilda komponenterna. Min syster hjälpte sedan till med det visuella, hur det skulle vara snyggast att lägga upp desserten. Först på plats och ställe förstod jag hur stor beställningen var, när jag såg alla assietter utplacerade på en gång. Jag är väldigt nöjd med slutresultatet och värdparet och deras gäster var jättenöjda! (Recepten är baserade på Coops & Bengtssons baksidas recept)

Brownies:

500 g smör
10 dl socker
7,5 dl kakao
7,5 dl mjöl
5 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
5 tsk snabbkaffepulver
10 ägg

Värm ugnen till 150 grader. Klä tre formar (jag använde en som var 25x40 cm och två som var 30x18 cm) med bakplåtspapper och smörja lätt. Smält smör och socker i en kastrull. Mät upp alla torra ingredienser i en skild skål och rör sedan ner smörsockerblandningen. Rör till sist ner äggen, ett i taget. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan brownien i fyrkantiga bitar.

Hallonmousse:


1,4 kg hallon
1,5 dl vatten

1 citron
5 msk socker
2 l gelesocker

2 l grädde


Koka upp hallonen, vattnet och saften från en citron tills allt har mosats sönder. Häll sedan i gelesockret och sockret och koka några minuter till. Häll blandningen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Häll det i en skål och ställ det i kylen för några timmar tills det har svalnat helt. Vispa sedan upp grädden och blanda ner den avsvalnade hallonblandningen i grädden. 


Hallon coulis:


600 g hallon

1,5 dl socker

Sätt hallonen och sockret i en kastrull, koka upp under lock och låt sedan koka utan lock i ca 10 minuter. Häll såsen genom en sil och låt svalna.


Lägg ½ msk hallon coulis på tallriken, placera en brownie bit ovanpå och spritsa hallonmoussen bredvid. Dekorera enligt egen smak, jag strödde på lite hackad mörk choklad.

2 kommentarer: