söndag 12 oktober 2014

Kladdkaka med kokostosca

Ett av mina favoritbakverk på mitt gamla sommarjobb var utan tvekan kladdkaka med kokostosca. Jag fick även själv baka den några gånger där och blev sugen på det igen. Tänk er en kladdig chokladkaka, med ett knäckigt täcke av kokos ovanpå - mums! Supergott och farligt beroendeframkallande! (Receptet är baserat på Leilas recept)





Kladdkaka:

  • 175 g smör (rumsvarmt)
  • 3 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ½ dl kakao
  • salt
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl

Kokostosca:


  • 75 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • ¾ dl matlagningsgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 200 g kokosflingor 
Värm ugnen till 175 grader och klä en ugnsplåt med kant med bakplåtspapper. Vispa smöret och sockret tills det blir vitt och fluffigt. Rör sedan ner sirapen, kakaon och en nypa salt. Rör ner ett ägg i taget och blanda till sist ner vetemjölet i smeten. Rör smeten jämn och häll sedan ner i ugnsformen. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan skall fortfarande vara lite kladdig.
Lägg smöret, sirapen, matlagningsgrädden och strösockret i en kastrull och koka i 5 minuter. Tillsätt sedan kokosflingorna och låt blandningen koka upp. Häll kokostoscan över kladdkakan och grädda ytterligare för ca 10 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och skärsedan i fyrkantiga bitar.

2 kommentarer:

  1. oj det här sku kunna bli en ny favorit för mej! Post-julbakelser? ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha farligt addictive favorit, me massa socker o smör ;D men kanske de bakas såna under julen, who knows ;)

      Radera