torsdag 27 mars 2014

Chokladpaj


Som det kanske tidigare har märkts i bloggen är jag väldigt förtjust i choklad! De här små chokladpajerna passar bra som dessert eller till kaffet. Roligt att ibland få paj i portionsform och inte som en del av en större paj. Chokladpajen kan serveras som den är, eller tillsammans med t.ex. grädde eller glass.

Pajskal:

100 g smör (kallt)
1 dl socker
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 ägg 

Skär smöret i små kuber och nyp ihop det med sockret, vetemjölet och kakaon. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme för att vila. Kavla ut degen och klä 6-8 små pajformar (ca 10 cm i diameter). Nagga pajbottnen med en gaffel och ställ formarna i frysen för 1 timme. Värm ugnen till 175 grader, ta ut pajbottnen från frysen och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut formarna ur ugnen och sänk sedan värmen till 150 grader. 

Fyllning:

150 g mörk choklad
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 ägg
































Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden i en kastrull, häll den sedan över den finhackade chokladen och rör tills allt har smält. Tillsätt mjölken och ägget och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i de förgräddade pajskalen och grädda sedan på nytt i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter tills fyllningen har stelnat lite. Låt pajerna svalna lite före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar