tisdag 18 mars 2014

Kladdkaka med glasyr

En kompis från min klass fyllde år igår och jag ville baka något som vi skulle kunna fira henne med på lunchpausen. Eftersom vi hade skola samma dag ville jag baka något som skulle hålla i rumstemperatur någon timme. Jag valde då en kladdkaka med ganache som glasyr ovanpå. En sådan kaka klarar sig bättre i rumstemperatur, än t.ex. en gräddtårta. Dessutom råkar hon också vara en chokladälskare! Mäktig tårta, som därför räcker till många! (Receptet är baserat på Icakurirens recept)




Kladdkaka:

150 g smör 
2 ägg  
3 dl socker  
2 dl vetemjöl 
1 dl kakao 
1 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker



Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, blanda ihop äggen och sockret i en skål. Tillsätt det smälta smöret i blandningen. Blanda sedan ihop mjölet, kakaon, bakpulvret och vaniljsockret i en skild skål. Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör runt tills allt har blandats väl. Häll smeten i en smord och bakplåtspappersklädd form (med löstagbara kanter) som är ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter.

Glasyr:

2 dl grädde  
1 msk honung  
150 g mörk choklad  
1 msk smör   
  
Rör ihop grädden och honungen i en kastrull, låt det sedan koka upp. Finhacka chokladen och lägg i en skål. Häll den varma gräddblandningen över och blanda runt tills allt har smält ihop. Tillsätt smöret, för att ge glasyren lite glans. Låt glasyren stelna i kylskåp i ca 1½ timme. När den har stelnat, tag ut den ur kylskåpet och bre den över den avsvalnade kladdkakan. Dekorera enligt egen smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar