lördag 29 november 2014

Terrängbils-tårta

Min pojkväns systerson som förra året ville ha en elefanttårta till sin födelsedag, ville i år ha en tårta som ser ut som en terrängbil. Lite utmanande tema till mig, som inte är proffs på bilar och andra fordon! Men jag tycker om utmaningar och fick hjälp av min pojkvän vid planeringsskedet och själva byggandet.  "Leran" under bilen är en blandning gjord av mjöl, kakao, vatten och lite havreflingor - ätbart men inte gott! "Leran" var där bara som rekvisita. För att få fast alla detaljer på bilen använde jag mig av lite tandpetare, till t.ex. backspeglarna och bensintanken.

Som fylning ville han ha jordgubbskräm, som kombination till det föreslog jag vitchokladmousse. Som botten använde jag ljusa tårtbotten, den här gången testade jag ett sådant recept som hade lite smör och mjölk i sig. Det var ett bra val, eftersom bottnet är mycket lättare att dela i tre delar då - för bottnet är mer kompakt än ett utan smör är.(Recepten är baserade på Bengtssons baksidas, Leilas och Baka baka liten kakas recept)
Tårtbotten

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och båda sockren tills det är riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner mjölken i smöret. Rör sedan ner smör-mjölken i äggblandingen. Vänd till sist ner mjölet, bakpulvret och en nypa salt, blanda försiktigt tills smeten är helt jämn. Täck en form (20x25cm) med bakplåtsapper och smöra lätt, häll ner smeten i den och grädda sedan kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter (tills kakan är torr). Ta ut ur ugnen och låt svalna, dela sedan kakan i 3 delar.
(Gör två likadana tårtbotten för en terrängbils-tårta.)

Jordgubbskräm

250 g jordgubbar
1½ dl vatten
citron
2 dl gelesocker

Koka upp jordgubbarna, vattnet och saften från en halv citron tills allt har bildat en mosig massa (tar ca 20 minuter). Tillsätt gelesockret och koka några minuter till. Häll sedan moset i en skål och ställ in i kylen för att svalna tills det är helt kallt och lite stelnat.


Vitchokladmousse

180 g vitchoklad
2 dl grädde
100 g färskost

Finhacka chokladen, lägg den och grädden i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält (det skall inte koka). Ta sedan kastrullen från värmen och låt blandningen stelna i kylskåpet över natten. Vispa nästa dag upp blandningen i hushållsmaskin tillsammans med färskosten, tills det blir en mjuk fluffig mousse.

Lägg ett av tårtbottnen i formen kakan gräddades i (diskad och invändigt täckt med plastfolie), lägg på jordgubbsmås, ett till botten, vitchokladmousse och det sista bottnet. Täck övresidan med plastfolie, lägg på en tallrik och en liten tyngd (t.ex. smörpaket) och låt sätta sig i kylen (helst över natten, men iaf några timmar). Ta ut kakan ur formen och täck med smörkräm (150 g smör uppvispat med 5 dl florsocker och saften från en halv citron, tills det är fluffigt och helt vitt). Släta ut smörkrämen över hela kakan, ställ en stund i kylen igen. Kavla sedan ut sugarpasten och täck kakan med den. Dekorera enligt smak, uppbevara i kylen tills servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar