onsdag 12 februari 2014

Kola-chokladtårta

Min syster blev klar restonom och det firades med släkten. Till en examensfest hörs det naturligtvis en tårta och eftersom hon är lika förtjust i choklad som jag så blev det ju självklart en chokladtårta! Efter at vi länge funderat över vad för annan smak än choklad jag skulle använda, beslöt vi oss för kola. Jag tycker väldigt mycket om kola och speciellt kola med lite flingsalt i, för att bryta av sötman. Efter lite planerande och mycket experimenterande blev slutresultatet chokladbotten, kolagrädde, chokladsmörkräm och som pricken på i kolasås ovanpå! (Recpten är baserade på Made by Mary´s och Baka baka liten kakas recept)


Kakbotten:

5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
4 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt (med elvisp). Smält smöret och häll sedan ner mjölken i smöret. Häll ner det i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och blanda ner i smeten, utan att slå ut luften ur äggen. Grädda i nedre delen av ugnen i  ca 60 minuter.


Kolagrädde:

1 3/4 dl socker

2 1/4 dl grädde
25 g smör
lite flingsalt

3 dl grädde


Sätt sockret i en tjockbottnad kastrull och värm på låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, rör då om i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma färg som mörk bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget (den klumpar sig lite, men allt blir blandat så snabbt det värms upp tillräckligt) och rör kontinuerligt med en träslev tills klumparna löst upp sig och kolan börjat koka. Låt koka i ca 8 minuter, tills den börjar tjockna lite. Ta kastrullen från värmen, rör sedan ner smöret i kuber och tillsätt flingsalt enligt smak (ca ½ tsk).

Låt kolan stelna, vispa sedan upp grädden. Blanda ner den avsvalnade kolan i grädden (spara 2 msk av kolan till senare).

Skär det avsvalnade kakbottnet i tre delar, lägg en av dem i samma ugnsform som kakan bakades i (diskad och invändigt täckt med plastfolie). Lägg på hälften av kolagrädden och rippla över hälften av den återstående kolan. Lägg på ett till botten, andra hälften av kolagrädden och kolan och till sist det tredje bottnet. Täck med plastfolie och ställ in i kylen för några timmar (eller helst över natten) för att tårtan skall sätta sig.


Kolasås:

1 dl grädde
3/4 dl ljus sirap
1/4 dl strösocker

Koka ihop alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka på medelhög värme och rör om då och då. Koka kolasåsen i ca 10 minuter tills den har tjocknat lite. Häll upp den i en skål och sätt in den i kylskåpet för att svalna lite

Täck tårtan med chokladsmörkräm (100 g smör ihopvispat med 3 dl florsocker, 2 msk kakao och 2 msk vatten) och häll kolasåsen ovanpå den avsvalnade tårtan. Börja hälla kolasåsen från mitten och låt den sedan rinna ner över kanterna av tårtan. Dekorera tårtan enligt egen smak, jag använde lite strössel. Förvara i kylskåp tills en stund före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar