Min mamma kom på besök till min pojkväns mamma, så jag ville baka något sött till kaffet. Jag bestämde mig för mockarutor, eftersom det är länge sedan jag har bakat det och det passar bra till en kopp kaffe. Jag tycker om när bakverk med kaffe i har stark smak, så jag hade ganska mycket kaffe i glasyren. Annars är jag inte så förjust i "torrkakor", men med mycket glasyr på så är mockarutor riktigt gott! (Receptet är baserat på Tastelines recept)
Mockarutor:
150 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
3 msk kakao
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl mjölk
Glasyr:
60 g smör
3 msk varmt vatten
1½ tsk snabbkaffepulver
1½ msk kakao
3½ dl florsocker
½ dl kokosflingor
Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm och klä den med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det sedan svalna. Vispa ihop äggen och sockret med elvisp, tills det är vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver, kakao och vetemjölet. Rör snabbt ihop och tillsätt sedan mjölken och det smälta smöret. Blanda smeten tills allt är jämnt blandat, häll sedan ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Smält smöret i en kastrull, ta sedan bort kastrullen från plattan. Blanda ut snabbkaffepulvret i det varma vattnet. Tillsätt sedan kaffe, kakao, och florsocker i smörkastrullen. Blanda ihop till en jämn smet, bred glasyren över kakan tills hela kakan är täckt. Strö sedan kokosflingor över kakan. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren har stelnat lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar