lördag 26 oktober 2013

Salted caramel ganache macarons

Macarons är bakverk som länge har fascinerat mig, eftersom de ser så lyxiga ut. Jag har testat på lite olika smaker och när jag såg recept på macarons med kolasmak så måste jag bara få göra dem! Jag älskar kolasås och om jag äter glass med det, så är det svårt att se själva glassen under berget av kolasås! Som sagt så ville jag smaka på kombinationen macarons och kola, slutresultatet blev de här himmelska macaronsen med både kolasås och chokladganache! Som pricken på i lade jag lite flingsalt inuti varje macaron, så att det söta skulle brytas av med lite sälta. (Receptet är baserat på Made by Marys recept)







Tryck här för recept!

Macarons:
150 gram florsocker
150 gram mandelmjöl
35 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten
 

65 + 65 gram äggvita som stått framme i varsinn skål i rumstemperatur i några timmar. Skålarna skall vara täckta med plastfolie.

Mät upp mandelmjöl och florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål. Ta fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten, blanda och ställ på spisen. Mät upp 35 gram socker i en skål och ta bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerblandningen. Häll den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, t.ex. skålen till din hushållsmaskin. Värm upp vattnet och sockret som är i kastrullen som står på spisen, på högsta värmen. Låt sockertermometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader. När sockerlagen blivit 100 grader kan du börja vispa upp äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret (35 gram) lite i taget tills du fått en vit fast "massa". När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills att marängen har svalnat. Blanda mandelmjöl- och florsockerblandningen med resterande äggvita från skål nummer två. Vänd sedan ner marängsmeten i den skålen. Häll ner den färdiga macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter eller tills de fått en hinna på ytan. Värm ugnen till 150 grader, grädda sedan macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
 
Kolafyllning:

200 gram strösocker
3 dl vispgrädde  
175 gram smör
 
150 g mörk choklad

Flingsalt

Smält strösockret till kolafyllningen på låg värme i en vid kastrull. När sockret är brunt och börjar småbubbla, rör då runt i sockret med en träslev. Värm grädden i en mindre kastrull. Låt sockret bli lite brunare och rör sedan ner smöret, skuret i kuber i det smälta sockret. Låt kolan koka upp, fortfarande på låg värme, och rör runt med en träslev. Det kommer skära sig till en början men om du fortsätter röra så kommer det gå ihop igen. När det gått ihop, häll i den varma grädden, lite i taget, det bubblar kraftigt! Låt sedan koka i ca 5 minuter. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna helt. Ställ in i kylskåp så att den sätter sig och blir stelare. 

Finacka chokladen och lägg den i en skål, värm upp ca 1,5 dl av kolasåsen i en skål i mikrovågsugnen. Häll sedan den varma kolasåsen över chokladen och rör ihop till en jämn massa. Låt ganachen stelna i kylskåpet ca 45 minuter. Bred sedan ut en tesked ganache på hälften av macarons halvorna, gör en liten grop i mitten och klicka i lite kolasås. Strö på lite flingsalt och sätt på en macarons halva. Förvara de färdiga macaronsen i kylskåp, men ta fram dem en stund före avnjutning för att alla smaker skall komma fram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar