onsdag 30 oktober 2013

Kokos-citron maräng

I det här somriga bakverket kombineras krispig kokosmaräng med en len citronfyllning. Fastän bakverket är sött är det väldigt fräscht på samma gång, tack vare den syrliga fyllningen. Bakverket kan även göras som enskilda små bakelser, men den här långa marängrullen ser ganska festlig ut på ett kaffebord! (Receptet är baserat på Alltommats och Baka baka liten kakas recept)








Tryck här för recept!

Maräng:

5 äggvitor
2,5 dl socker
2,5 dl kokosflingor
½ citron (rivet skal)

Sätt ugnen på 150°. Smöra ett bakplåtspapper, lägg det i en långpanna (30x40 cm) och strö över kokos. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret under fortsatt vispning tills smeten är blank och tjock. Blanda ner kokosflingor och citronskalet. Bred försiktigt ut smeten på bakplåtspapperet och grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter tills marängen stelnat och fått lite färg. Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspapperet som den bakats på. Låt kakan svalna tills fyllningen läggs på.

Fyllning:

1½ citron
3/4 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula

2,5 dl grädde

Blanda rivet skal från citronerna med saft från en av dem och koka upp med strösocker och smör, sila sedan vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den halva resterande citronen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills blandningen tjocknar. Häll över citronkrämen i en ren skål och låt svalna. Vispa upp grädden och blanda sedan ihop med den avsvalnade citronkrämen.

Bred ut fyllningen på det avsvalnade marängbottnet och rulla ihop till en rulle. Garnera med lite kokosflingor och citronskal!



















































































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar