Smakerna föräldrarna valde för tårtan var chokladbotten med choklad- och jordgubbsmousse. Önskemålet för utseendet för tårtan var Nalle Puh tema, med 1-åringens namn och ålder skrivet på den. Vi valde att göra basen på tårtan ljusblå, grönt gräs på sidorna och vita moln ovanpå. Sedan gjorde vi ju förstås också en Nalle Puh figur av sugarpaste och hennes namn skrivet på skyltar i olika färger. (Recepten är baserade på Bengtssons baksida & Baka baka liten kakas recept) Med den här kakan bidrar jag i Månadens sötsak på sotasaker.com
Kakbotten:
5 ägg
5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjölk
6,5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
4 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt (med elvisp). Smält smöret och häll sedan ner mjölken i smöret. Häll ner det i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och blanda ner i smeten, utan att slå ut luften ur äggen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 60 minuter.
Chokladmousse:
100 g mörk choklad
1 äggula
½ dl socker
½ dl mjölk
2 dl grädde
Finhacka chokladen och
lägg i en värmetålig skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan värmetålig
skål. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under
omrörning. Häll sedan den blandningen tillbaka i kastrullen, hetta upp medan du
vispar kontinuerligt. Dra bort den från värmen så fort blandningen tjocknat
ordentligt - den skall inte koka, bara sjuda. Häll den heta blandningen över
den finhackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt
chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden och rör sedan ner den i den avsvalnade
chokladblandningen. Låt
fyllningen sätta sig i kylskåpet ca en timme före du använder den.
Jordgubbsmousse:
125 g frysta jordgubbar
3/4 dl vatten
3/4 dl vatten
citron
1 dl gelesocker
1 dl gelesocker
1½ dl grädde
Koka upp jordgubbarna, vattnet och några droppar citron tills allt har bildat en mosig massa, det tar ca 20 minuter. Tillsätt gelesockret och koka några minuter till. Häll moset i en skål och ställ in i kylen för att svalna tills det är helt kallt. Vispa upp grädden och blanda ner jordgubbsmoset i den uppvispade grädden.
Skär kakbottnet i tre delar, placera en av delarna i samma kakform som det bakades i (diskad och invändigt täckt med plastfolie). Lägg på jordgubbsmoussen, lägg på ett botten, lägg på chokladmoussen och till sist ett botten. Täck med plastfolie och lägg på en tyngd (något du har i kylskåpet som är ca ½-1 kg tungt). Låt tårtan sätta sig i kylskåpet till nästa dag eller några timmar, täck sedan med chokladsmörkräm (75 g smör ihopvispat med 3 dl florsocker, 1 ½ msk vatten och 1 msk kakao). Täck sedan med utkavlad sugarpaste, valfria dekorationer och förvara i kylskåp tills servering.
Det var minsann en söt tårta =)
SvaraRaderaTack så mycket, roligt att höra! :)
Radera