Födelsedagsbarnet ville ha en Spiderman figur ovanpå tårtan. Jag funderade på om jag skulle ha lyckats göra en fidur av sugarpaste, men han ville ha en Spiderman som han senare också skulle kunna leka med - så vi bestämde oss för en figur gjord av plast! (Recepten är baserade på Bengtssons baksida & Baka baka liten kakas recept)
Tårtbotten:
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck 3 ägg i ett glas, mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. I mjölglaset blandar du ännu ner 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner mjölblandningen. Färga smeten till den färg du vill ha och häll i en smord ugnsform (24 cm i diameter) och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter. Känn på botten med en sticka, stickan skall vara torr när botten är färdig. Upprepa sedan samma sak men färga smeten i en annan färg.
Vitchokladmousse:
180 g vitchoklad
2 dl grädde
100 g färskost
Finhacka chokladen, lägg den och grädden i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält (grädden får inte koka). Ta sedan kastrullen från plattan och låt blandningen svalna i kylskåpet över natten. Vispa upp blandningen i hushållsmaskin nästa dag tillsammans med färskosten tills det blir en mjuk mousse.
Hallonmousse:
140 g hallon
2 msk vatten
citron
½ msk socker
2 dl gelesocker
2 dl grädde
Koka upp hallonen, vattnet och några droppar citron tills allt har mosats sönder. Häll sedan i gelesockret och sockret och koka några minuter till. Häll blandningen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Häll det i en skål och ställ det i kylen för några timmar tills det har svalnat helt. Vispa sedan upp grädden och blanda ner den avsvalnade hallonblandningen i grädden.
Skär båda kakbottnen i två delar
(ena blåa kakhalvan används inte). Placera ett av bottnen i samma kakform som
det bakades i (diskad och invändigt täckt med plastfolie). Lägg på
hallonmoussen, lägg på ett botten, lägg på vitchokladmoussen och till sist ett
botten. Låt tårtan sätta sig i kylskåpet över natt eller i alla fall några
timmar, täck sedan med vaniljsmörkräm (100 g smör ihopvispat med 4 dl
florsocker, 2 msk vatten och smaksatt med vaniljsocker enligt smak). Täck sedan
med utkavlad sugarpaste och dekorationer, förvara i kylskåp tills
servering.
Tack igen! Denna gång en stolt lillebror! Både fin och god :)
SvaraRaderaVarsågod, vad kiva att ni var nöjda! Den var rikit rolig att göra :)
RaderaHej på dig! En tjej från Stockholm som hittade hit via din Spiderman tårta. Jag är en riktig amatör men vill försöka baka denna tårta till min son som fyller 3år och älskar spideman ��.
SvaraRaderaFlorsocker glasyr?? Är det typ sån man har på bullar och winerbröd eller denna en annan? ☺️ Tacksam för svar!
Evelibe
Hej, välkommen hit! Ja precis en sådan glasyr, blanda florsocker med lite vatten tills det är passlig konsistens och färga sedan med svart hushållsfärg. Lycka till! :)
RaderaÅååå tack! Super 1000-tack!
RaderaMåste ju även säga att du är jätte duktig, och bra beskrivet! Hatten av för dig.
Tack, roligt att höra! :)
Radera