söndag 26 januari 2014

Spiderman tårta

Min pojkväns systerson ville ha en Spiderman tårta till sin 4-års födelsedag. Vi bestämde oss för att tårtan skulle vara blå i basen, ha svarta hus-silhuetter på sidorna och ett svart spindelnät av florsockerglasyr ovanpå. Inuti var tårtbottnen färgade i blått och rött, för att passa till temat. Smakerna på fyllningarna valde de att skulle vara vitchokladmousse och hallonmousse. 

Födelsedagsbarnet ville ha en Spiderman figur ovanpå tårtan. Jag funderade på om jag skulle ha lyckats göra en fidur av sugarpaste, men han ville ha en Spiderman som han senare också skulle kunna leka med - så vi bestämde oss för en figur gjord av plast! (Recepten är baserade på Bengtssons baksida & Baka baka liten kakas recept)



Tårtbotten:
Ta fram 3 lika stora glas. Knäck 3 ägg i ett glas, mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. I mjölglaset blandar du ännu ner 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner mjölblandningen. Färga smeten till den färg du vill ha och häll i en smord ugnsform (24 cm i diameter) och grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter. Känn på botten med en sticka, stickan skall vara torr när botten är färdig. Upprepa sedan samma sak men färga smeten i en annan färg.


Vitchokladmousse:

180 g vitchoklad

2 dl grädde 
100 g färskost

Finhacka chokladen, lägg den och grädden i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält (grädden får inte koka). Ta sedan kastrullen från plattan och låt blandningen svalna i kylskåpet över natten. Vispa upp blandningen i hushållsmaskin nästa dag tillsammans med färskosten tills det blir en mjuk mousse.


Hallonmousse:

140 g hallon
2 msk vatten

citron
½ msk socker
2 dl gelesocker
2 dl grädde


Koka upp hallonen, vattnet och några droppar citron tills allt har mosats sönder. Häll sedan i gelesockret och sockret och koka några minuter till. Häll blandningen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Häll det i en skål och ställ det i kylen för några timmar tills det har svalnat helt. Vispa sedan upp grädden och blanda ner den avsvalnade hallonblandningen i grädden. 



Skär båda kakbottnen i två delar (ena blåa kakhalvan används inte). Placera ett av bottnen i samma kakform som det bakades i (diskad och invändigt täckt med plastfolie). Lägg på hallonmoussen, lägg på ett botten, lägg på vitchokladmoussen och till sist ett botten. Låt tårtan sätta sig i kylskåpet över natt eller i alla fall några timmar, täck sedan med vaniljsmörkräm (100 g smör ihopvispat med 4 dl florsocker, 2 msk vatten och smaksatt med vaniljsocker enligt smak). Täck sedan med utkavlad sugarpaste och dekorationer, förvara i kylskåp tills servering.

6 kommentarer:

  1. Tack igen! Denna gång en stolt lillebror! Både fin och god :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, vad kiva att ni var nöjda! Den var rikit rolig att göra :)

      Radera
  2. Hej på dig! En tjej från Stockholm som hittade hit via din Spiderman tårta. Jag är en riktig amatör men vill försöka baka denna tårta till min son som fyller 3år och älskar spideman ��.
    Florsocker glasyr?? Är det typ sån man har på bullar och winerbröd eller denna en annan? ☺️ Tacksam för svar!
    Evelibe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, välkommen hit! Ja precis en sådan glasyr, blanda florsocker med lite vatten tills det är passlig konsistens och färga sedan med svart hushållsfärg. Lycka till! :)

      Radera
    2. Åååå tack! Super 1000-tack!
      Måste ju även säga att du är jätte duktig, och bra beskrivet! Hatten av för dig.

      Radera
    3. Tack, roligt att höra! :)

      Radera