söndag 24 november 2013

Chokladkolapaj

Det här veckoslutet har jag varit och hälsat på min syster på Åland, vi skulle äta fin middag på lördag och hon ville att vi skulle göra den här pajen till efterrätt tillsammans. Sist och slutligen blev arbetsfördelningen så att hon hittade recept och jag bakade - passade mig perfekt!

Pajen tar en stund att göra, eftersom den skall svalna mellan de olika skedena i receptet, men det är värt väntan! Vi valde att den här gången göra ett chokladpajbotten, men blev sugna på att någongång även testa samma recept, fast med ett botten gjort av kexsmulor (t.ex. digestive). Kolasåsen måste man vara försiktig med, eftersom den skall kokas upp ända till 170 grader(!). Men eftersom man kokar den till en så hög temperatur blir den väldigt djup i smaken och så god! Som pricken på i:et strör man lite flingsalt på pajen, för att bryta av mot det söta. Kombinationen av choklad och kolasås var alldeles gudomlig, definitivt ett recept jag kommer att testa på nytt! (Receptet är baserat på Louise's Spis recept)
Pajbotten:

100 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 ägg

Skär det kalla smöret i kuber och lägg i en skål, tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och forma till en deg, täck degen med plastfolie och lägg i kylskåpet för att stelna till i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader, tag ut degen och tryck ut den i en pajform. Grädda den sedan i mitten av ugnen ca 12 minuter. Tag ut och låt svalna helt.

Kolasås:

3,5 dl socker

1 dl vatten
3 msk ljus sirap
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 tsk salt

Lägg sockret, vattnet och sirapen i en kastrull (med tjockt botten) och koka upp på medelvärme. Rör runt lite, höj sedan värmen och låt sockerblandningen bli 170 grader (mätt med sockertermometer). Ta kastrullen från värmen när den nått rätt temperatur och tillsätt smöret och grädden (det bubblar upp kraftigt). Rör tills allt smör har smält och tillsätt sedan saltet. Häll kolan över det avsvalnade pajbottnet och ställ i kylskåp för att stelna (ca 2 timmar).

Ganache:


1 dl vispgrädde
100 g mörkchoklad
1 msk smör

Finhacka chokladen, koka upp grädden och häll över den finhackade chokladen. Rör runt tills blandningen är slät och tillsätt smöret, häll ganachen över kolapajen och strö över lite flingsalt. Låt stelna i kylskåpet tills serveringen (ca 2 timmar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar