500 g rumsvarmt smör
500 g socker
10 ägg
350 g mjöl
150 g kakaopulver
5 tsk bakpulver
4 apelsiner
Blanda mjöl, bakpulver och kakaopulver i en skål. Vispa smör och socker fluffigt i en annan skål (med elvisp). Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Tillsätt de torra ingredienserna, rivet skal från apelsinerna och saft från två av apelsinerna (spara saften från en apelsin till marängreceptet) och rör till en jämn smet. Fördela smeten i formar i muffinsplåt och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter (testa med en sticka om de är klara.)
Maräng:
6 äggvitor
8 ½ dl socker
1 apelsin, saften
Blanda äggvitor, strösocker och saften av apelsinerna i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Rör först runt och börja sedan vispa till en fluffig maräng. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (med elvisp) tills den svalnat helt. Använd en sprits med en rund tyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Låt dem stelna helt i kylen innan de doppas i chokladen.
Choklad glasyr:
600 g mörk choklad
4 msk matolja
Finhacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med matoljan. Häll över chokladen i en liten och djup skål och låt svalna en aning. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje i den smälta chokladen. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Förvara sedan cupcakesen i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar