onsdag 4 december 2013

Hallontryffelbitar

Hallon och mörk choklad passar väldigt bra ihop, här kombineras de i en tryffel ovanpå ett krispigt lite kola-aktigt botten. De små bitarna är ganska så mättande, så man kan skära dem ganska små. De passar bra som en dessert efter en middag, eller bara som en söt bit till kaffet. (Receptet är baserat på Mia Öhrns recept)
Kexbotten:
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
100 g smör
2 äggulor

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en fyrkantig ugnsform (ca 25 x 30 cm) med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i hushållsmaskinen. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smulig deg, tillsätt sedan äggulorna och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i ugnsformen och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills det får lite färg

Hallontryffel:
400 g mörk choklad
250 g frysta hallon
2,5 dl vispgrädde
1 msk honung
75 g smör

Finhacka chokladen och sätt i en skål. Koka upp hallonen och häll sedan genom en sil (det skall bli 1,5 dl puré). Häll hallonpurén, vispgrädden, honungen och smöret i en kastrull, hetta upp men koka inte. Häll blandningen över den finhackade chokladen och blanda tills det blir slätt. Häll chokladblandningen över det avsvalnade kexbottnet och ställ i kylskåpet för att stelna (ca 2-3h). Ta bort kakan ur formen och skär upp i bitar, dekorera med strössel och förvara sedan i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar