måndag 16 december 2013

Chokladtårta

Jag hade lovat att baka något sött till min klasskompis födelsedagsfest, men det hon nog knappast anade var att jag gjorde en hel födelsedagstårta till henne. Det är länge sedan jag har gjort en riktigt mäktig choklad tårta, så det fick det bli den här gången! Chokladbotten med en fyllig chokladmousse inuti och ovanpå - en dröm för en chokladälskare! (Recepten är baserade på Tårtsmulan och Baka baka liten kakas recept)





Chokladbotten:

3 ägg
3 dl socker
80 g smör
1 ½ dl mjölk
4 dl mjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp ägg och socker pösigt i hushållsmaskinen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken i smöret. Häll ner det i äggblandningen och blanda tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord form (med löstagbar kant) och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.

Chokladmousse:


200 g mörk choklad
2 äggulor
1 dl socker
1 dl mjölk
4 dl grädde

Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan skål. Koka sedan upp mjölken i en kastrull och häll den över äggsocker-blandningen medan du rör runt. Häll tillbaka allt i kastrullen, värm upp blandningen medan du vispar hela tiden och ta bort från plattan genast när blandningen tjocknat. Häll den heta blandningen över den finhackade chokladen och blanda tills all choklad har smält. Låt chokladblandningen sedan svalna till rumstemperatur. Vispa upp grädden och blanda den sedan med chokladblandningen. Låt moussen stå i kylskåp i ett par timmar för att stelna, före den sedan används som fyllning.

Skär det avsvalnade kakbottnet i två delar, lägg det ena i kakformen du använde vid bakningen (diskad och invändigt täckt med plastfolie). Fukta kakbottnen med lite saft (jag använde saften från en apelsin), lägg på hälften av chokladmoussen, bred ut den jämnt över hela bottnet. Lägg sedan på det andra bottnet, täck kakan med plastfolie och ställ in i kylskåpet för några timmar. Vänd kakan ur formen på ett kakfat, täck utsidan med den resterande moussen och dekorera enligt önskemål, jag gjorde dekorationer av mörk choklad. Förvara i kylskåp tills servering.

2 kommentarer: