söndag 1 december 2013

Regnbågs elefantkaka

Samma dag som jag publicerade min blogg fick jag min första beställning, till min pojkväns systersons 6-års födelsedag en månad senare. Det var den mest invecklade kaka jag någonsin har gjort, det var nämligen ingen simpel önskan han hade, "en regnbågskaka som ser ut som en elefant". Men jag tycker om utmaningar, så jag började direkt fundera på hur jag skulle göra kakan han bad om. 

För att få till formen av en elefant som ligger på mage, så bakade jag varje enskild färgs kaka (fem olika färger) i en långpanna och så tryckte jag ut två olika stora rundlar av varje färg. Kakorna fyllde jag sedan i skålar klädda med plastfolie, för att få till en rund form. De kakbitar som blev över på sidan så använde jag till att göra tassar och snabel. Hela kakan täckte och dekorerade jag sedan med sugarpaste, som jag färgade till rätt färg. Fyllningen i kakorna består av två lager vitchokladmousse och två lager citronmousse. En väldigt lyckad smakkombination, eftersom citronen bryter av mot den söta vitchokladen! (Recepten är baserade på Alltommat & Baka baka liten kakas recept)

Tårtbotten:

9 ägg
5 dl socker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 msk vatten

Sätt ugnen på 250 grader, ta fram fem skålar och täck en långpanna med bakplåtspapper.  Vispa ägg och socker vitt och pösigt, rör försiktigt ner de resterande ingredienserna. Dela upp smeten i de fem skålarna, färga varje skåls innehåll med hushållsfärg (blå, grön, gul, orange och röd). Häll en av skålarnas innehåll i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Lyft ut kakan ur formen, klä formen med nytt bakplåtspapper och häll i en annan skåls innehåll - upprepa processen tills alla fem botten är gräddade. Låt dem svalna helt och hållet och skär sedan ut två olika storleks rundlar av varje färg (jag använde de skålarna som jag sedan satte ihop kakorna i som mall).

Vitchokladmousse:

180 g vitchoklad
2 dl vispgrädde 
100 g färskost

Finhacka chokladen, lägg den och grädden i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält (grädden får inte koka). Ta sedan kastrullen från plattan och låt blandningen svalna i kylskåpet över natten. Vispa upp blandningen i hushållsmaskin nästa dag tillsammans med färskosten tills det blir en mjuk mousse.

Citronmousse:


1,5 citron

3/4 dl socker
30 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula

100 g färskost
2 dl vispgrädde
 

Blanda rivet skal från citronerna med saft från en citron i en kastrull och koka upp med sockret och smöret. Blanda majsstärkelsen med saften från en halv citron och tillsätt i kastrullen. Vispa ihop äggen och rör ner dem i kastrullen, ställ tillbaka på värmen och rör runt tills blandningen tjocknar. Häll lemon curden i en skål och låt svalna i kylskåp. Vispa upp grädden och blanda den sedan med färskosten och den avsvalnade lemon curden.

Täck två olika storleks skålar med plastfolie, lägg i ett tårtbotten i skålarna. Lägg i 1/4 av chokladmoussen i vardera skålen, lägg på ett nytt botten, lägg på 1/4 av citronmoussen och fortsätt tills det sista bottnet ligger överst i båda skålarna. Täck med plastfolien och ställ in i kylen för att stelna. Låta kakorna dra till sig över natten, vänd nästa dag skålarna upp och ner och dra bort plastfolien. Forma till en snabel och tassar av de överblivna kakbitarna och lite av fyllningarna. Täck båda kakorna, snabeln och tassarna med smörkräm (120 g mjukt smör vispas upp med 4 dl florsocker och 3 tsk citronsaft). Färga sugarpasten, kavla ut den och täck sedan allt med den. Ställ i kylskåp och vänta medan du gör resten av dekorationerna av sugarpaste, sätt fast delarna i varandra med lite kallt vatten.

5 kommentarer:

  1. Skitsnygg blev den! Undra så var ni sku börja äta men ni valde alltså rumpan :D du e duktig!

    SvaraRadera
  2. Tack! Haha, själva födelsedagsbarnet hade bestämt sej för snabeln, så han åt halva den. Resten åt av rumpan, för att man sku se alla färger! Sen åt nån också en tass o nån nappa ena öga :P

    SvaraRadera
  3. Ett sååå stort tack för en helt verkligen lyckad kaka! Du satte massor tid ner på den och den blev 110% lyckad! :D
    Utseendet var perfekt och smaken likaså.
    Trots att vi gett dej möjligheten att "baka om" önskemålen till något mindre krävande, så körde du hårt på att det nog lyckas :) Det kallar jag SISU! Verkligen bra jobbat... :)

    Lillebror drömde idag om en Blixten McQueen eller Audi-kaka, men försökte styra det till en "BIL-kaka". Försökte förklara att "vi andra" kanske inte är så bra på att få alla Blixten och Audi-detaljer rätt och det finns ju en LITEN risk att den inte blir riktigt exakt, hahaha... ;)
    Nåja, skämt och sido. Hoppas du hinner/orkar/vill/brinner för att göra en kaka åt honom också? ;)

    Tack ännu en gång,
    "En på moln svävande 6-årings mamma"

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att den blev en succé! De va roligt att göra den :P
    Jag gissade att kraven int iaf sku bli lägre.. ;) jag bakar så gärna så en kaka bara jag hinner, de klarnar lite närmare när jag vet vad vi har i skolan då :)

    SvaraRadera